•  Housegard: Brandbeskyttelse for boliger og virksomheder.
GUIDE

Undgå brand i hjemmet

Der kræves ikke så meget for at minimere risikoen for brand.

Brandsikkerhed er ikke kun røgalarmer, brandslukkere og brandtæpper. Det er lige så vigtigt at tilpasse sin bolig, så risikoen for at en brand opstår, er minimal. Der kræves ikke så meget for at minimere risikoen for brand. Tænk på, at kontrollere at alle ledninger ser hele ud, sørg for, at der er støvfrit omkring elektronik (tv, stereo mv.), rengør emhætten i køkkenet og hold øje med levende lys i hjemmet.

CHECKLISTA

Brandfarer i hjemmet

Den mest almindelige dødsårsag er røgforgiftning og for det meste starter en brand i soveværelset, stuer eller køkkenet og årsagen er ofte sjusk, uvidenhed eller manglende opmærksomhed. Nedenfor findes nogle punkter der vigtige at tænke over:

  • Gas er ofte forekommende og meget brandfarligt. Det er vigtigt at håndtere og opbevare gassen korrekt. F.eks. skal beholderen stå i et ventileret lokale og koblinger og slanger skal efterses regelmæssigt.
  • Brandfarlige væsker som f.eks. petroleum, olie, benzin og maling, skal opbevares i godt lukkede indpakninger og utilgængeligt for børn.
  • Brand i en gryde eller stegepande på komfuret, f.eks. tørstegning, udvikler ligesom andre brande en giftig røg. Hav gerne et brandtæppe i nærheden af komfuret, så du enkelt og hurtigt kan slukke ilden.
  • Elektroniske apparater bør efterses og repareres, hvis der er en løs forbindelse eller kortslutning med risiko for overophedning.
  • Blinkende lysrør skal omgående udskiftes og lyder det mærkeligt og brummer fra et elektrisk apparat, så bør en fagmand undersøge det for eventuelle fejl.
  • Forlad aldrig et rum med levende lys.

Røgalarmer er den billigste livsforsikring.

Røgalarmer er den billigste livsforsikring, men i en travl hverdag glemmer man det alligevel. Beredskabsforbundets undersøgelse viser, at hver femte dansker kun har opsat røgalarmer i et eller to rum, selvom brandvæsenet anbefales at have en røgalarm i alle hjemmets værelser.

Brandvæsenet anbefaler, at man tjekker sine røgalarmer en gang om måneden - og også hver gang man har været væk hjemmefra i flere dage.